Huidige situatie schets

Provincie Friesland (Fryslan), Gemeente Smallingerland, Inwoners (1 jun. 2007) 44.443, Netnummer 0512

 

Geschiedenis

Drachten ontstond in de 17e eeuw uit de dorpjes Noorder en Zuider Drachten aan het riviertje de Drait of Dracht. Het gebied was rijk aan hoogveen en voor het afvoeren van de hieruit gewonnen turf werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Later ontstonden in het gebied ook scheepswerven.
Hoewel een grote plaats - naar omvang gemeten zelfs de tweede van Friesland - behoort Drachten niet tot de Friese elf steden ; Drachten heeft nimmer stadsrechten gekregen, en is dus feitelijk een dorp (alleen door de grootte, industrie en openbare voorzieningen wordt Drachten vaak een stad genoemd, terwijl dit niet het geval is). Begin jaren vijftig van de 20ste eeuw telde de plaats tienduizend inwoners. In 1950 werd er een fabriek van Philips gevestigd en vervolgens nam het inwonertal sterk toe.

Wijken

  • Drachten Centrum
  • Noordoost
  • de Bouwen
  • de Swetten
  • de Wiken
  • de Peppel
  • de Venen
  • de Singels
  • de Drait
  • de Folgeren
  • de Trisken
  • de Sanding
  • Morrapark
  • Fennepark
  • Himsterhout
  • Burmaniapark
  • Drachtstervaart
  • Vrijburgh (in ontwikkeling)
  • Drachten oost (toekomstige wijk)
  • Drachten zuid (toekomstige wijk)
  • Park Suyderwijk (in ontwikkeling)

Verkeer en Vervoer

 

Auto

Drachten ligt aan de autosnelweg A7 tussen Heerenveen en Groningen , aan de N31 naar Leeuwarden en aan de N381 naar Emmen (Drenthe) .

 

Openbaar Vervoer

Drachten is één van de weinige grotere Nederlandse plaatsen zonder treinverbinding , en wellicht zelfs de grootste Nederlandse plaats zonder spoorverbinding (trein, metro, goederenspoor, tram, ongebruikt spoor); de spoorlijn Groningen - Drachten , (een oude tramlijn die na de oorlog voor goederenvervoer is gebruikt) is in 1985 gesloten.

Het busvervoer wordt hoofdzakelijk verzorgd door Arriva . Echte stadsbussen kent Drachten niet, alle lijnen rijden door naar een ander dorp of andere stad. Rechtstreekse verbindingen zijn er o.a. naar Leeuwarden, Heerenveen, Groningen en Assen. De meeste bussen vertrekken vanaf het Van Knobelsdorffplein .

 

Vliegveld

Drachten beschikt wel over een vliegveldje: Vliegveld Drachten , een voormalige airstrip van Philips .

 

Waterwegen

Naar het industrieterrein de Haven loopt de Vaarweg Drachten . Deze vaarweg is verbonden met het Prinses Margrietkanaal en zo met het landelijke vaarwegennet.

 

Industrie

Sinds 1950 is in Drachten een fabriek van het Nederlandse elektronicaconcern Philips gevestigd, waar de wereldberoemde Philishave - scheerapparaten worden vervaardigd. De fabriek begon in 1950 met 14 medewerkers. Inmiddels werken er tweeduizend mensen.

In Drachten bevindt zich ook het grootste industrieterrein van noord- Nederland : Industrieterrein de Haven. Aan de andere kant van Drachten is langs de snelweg A7 industrieterrein Azeven in aanleg, alhoewel dit terrein feitelijk in de gemeente Opsterland ligt. De eerste fase is vorig jaar afgerond, op dit moment wordt gewerkt aan de tweede fase.

 

Sport

Drachten beschikt over een subtropisch zwemparadijs met een 50 meter wedstrijdbad. Breedtesport kan in Drachten uitstekend worden beoefend in tal van sportaccommodaties. Daarnaast is er een divers aanbod voor gehandicaptensport, en sporten als karate, honkbal, boog- en geweerschieten.

Drachten doet ook mee aan het skûtsjesilen , met twee skûtsjes genaamd d'Halve Maen en Drachten .

Sportverenigingen: Drachtster Zwem & Polo Club , Graspiepers (hockey), VV Drachtster Boys , VV Drachten , KV Drachten/Van der Wiel (korfbal).

 

Cultuur en recreatie

De Lawei is een groot en modern theater. Verder is er het jongerencentrum/poppodium Iduna . Het Museum Smallingerland , gevestigd in een oud klooster , toont werk van Friese kunstenaars als Pier Pander en Sjoerd de Roos , en beschikt daarnaast over werk van De Stijl -kunstenaar Theo van Doesburg , diens Drachtster geestverwanten de gebroeders Evert en Thijs Rinsema , en de Dada -kunstenaar Kurt Schwitters . In Drachten is nog steeds een woonwijk te vinden die is ontworpen door gemeentearchitect Cees Rienks de Boer , waarvan het houtwerk beschilderd is naar een ontwerp van Van Doesburg uit 1921 . Wegens de primaire kleuren die Van Doesburg voorschreef, wordt de wijk de Papegaaienbuurt genoemd.

 

Blauwe weg

Ter voorbereiding op de aanleg van de Drachtstervaart in het Moleneind ontwierp kunstenaar Henk Hofstra een symbolische blauwe weg met een afmeting van tien bij duizend meter. Hierin verschijnt in het wit de tekst Water is leven , wat tevens de titel is van het kunstwerk. Dit leidde tot veel protest van de omwonenden, omdat ze hier vooraf niet of nauwelijks van op de hoogte zijn gebracht. Tevens kost het tijdelijke project de gemeente een bedrag van 37.500 euro. De blauwe weg leverde Drachten echter wel een aantal berichten in de nationale en ook internationale pers op.

 

Religie

De Vrije Baptistengemeente Bethel ( Bethelkerk ) is de snelst groeiende religieuze gemeenschap in Nederland. Naar schatting 5000 mensen bezoeken zondags de drie diensten waarin door middel van muziek, beeld, dans en theater de christelijke boodschap op een hedendaagse manier gebracht wordt. Het gebouw met vele zalen, waarvan de samenkomstzaal 2000 zitplaatsen kent, is gelokaliseerd op het industrieterrein De Haven.

Naast deze kerk bevinden zich meerdere kerken in Drachten, waaronder Gereformeerde Kerken, Hervormde Gemeenten, PKN-kerken, Pinkstergemeenten, Volle Evangeliegmeenten, etc.

Drachten telt, mede dankzij het asielzoekerscentrum, een kleine Moslim-gemeenschap welke samenkomt in een gebedsruimte aan de kop van de Zuidkade.

 

Architectuur

In Drachten staat ook een watertoren uit 1959 .

 

Fietsbruggen

In het voorjaar van 2006 werden in Drachten twee unieke fietsbruggen geopend: