Baby's en honden,

 

Niet iedere hond zal een nieuw lid van het gezin hartelijk verwelkomen. Dat hangt maar net af van zijn karakter, zijn (gebrek aan) ervaringen met baby's tot nu toe, van de wel of niet genomen voorbereidende maatregelen en van de begeleiding van de hond.
Hoewel de reactie van een hond op een baby in het gezin nooit 100% voorspelbaar is, is door middel van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat honden met (een aantal van) de volgende eigenschappen extra risicovol zijn, wanneer het gaat om hun reactie op een nieuwe baby in het gezin:

Wanneer je een baby verwacht en er is al een hond in het gezin, dan kun je wel een aantal maatregelen nemen om de kans op ongelukken te verkleinen. Zorg allereerst dat je hond zeer goed onder appèl staat, dat wil zeggen dat hij onmiddellijk gehoorzaamt op de commando's ZIT, AF, HIER en LOS. De hond moet op je commando AF (of PLAATS) ook lange tijd kunnen blijven liggen.
Wanneer je dit regelmatig oefent en toepast, al vóór de geboorte van je baby, dan is je hond er al aan gewend dat hij soms naar zijn plaats wordt gestuurd en dat er dan langere tijd geen aandacht aan hem wordt geschonken, terwijl hij moet blijven liggen. Wanneer je je handen vol hebt aan de baby, kan dit natuurlijk goed van pas komen..
Eventueel kun je als 'plaats' van de hond een kamerkennel (bench) gebruiken. Deze kan worden afgesloten, zodat je, wanneer de hond in de afgesloten kennel ligt, veilig even je aandacht kunt laten verslappen. Ook nu is het heel belangrijk de hond voortijdig en op een positieve manier aan de kennel te laten wennen, zodat de hond niet de negatieve associatie kan leggen tussen de komst van de baby en de beperking van zijn vrijheid!
Behalve het verbeteren van het algemene appèl en het trainen van het naar de plaats (kennel) sturen van de hond, kun je van tevoren bedenken of er dingen zijn die de hond nu wél mag en als de baby er is niet meer. Bijvoorbeeld: hij mag nu altijd bij je op schoot springen, hij mag nu in de babykamer komen, maar als de baby er is, wil je dat niet meer. Je doet er goed aan zulke veranderingen al door te voeren ruim vóór de geboorte van je kind.
Ook hier geldt dat wanneer de hond de (voor hem negatieve) veranderingen koppelt aan de komst van je baby, dit zijn houding ten opzichte van je kind natuurlijk niet ten goede komt. Wanneer je gewend bent de hond nu de hele dag door aandacht te geven, bouw dan deze relatie van voortdurende afhankelijkheid en aandacht vragen (hoe moeilijk ook) geleidelijk wat af. Leer de hond om ontspannen alleen te zijn en zich ook in zijn eentje een tijdje te kunnen vermaken.
Eventueel kun je de hond, ook weer ruim van te voren, wennen aan het af en toe dragen van een muilkorf. De hond kan deze dan dragen bij de eerste kennismakingen met je baby. Niet alleen verkleint dit natuurlijk de kans op ongelukken, het zorgt er ook voor dat u zelf meer ontspannen bent bij de eerste ontmoetingen, hetgeen weer positief werkt op de stemming van uw hond.
Wanneer de baby er eenmaal is, kun je de hond leren de aanwezigheid van de baby te zien als iets positiefs door de hond, juist op de momenten dat je baby ook aanwezig is, positieve aandacht te geven. Hoewel het natuurlijk praktischer zou zijn om de hond juist aandacht te geven wanneer de baby slaapt en hem te negeren wanneer de baby bij je is, kan dit een zeer negatieve invloed hebben op de houding van de hond tegenover je baby! Vraag ook je kraamvisite vooral de hond niet te vergeten, vooral als je bezoek de hond vóór de komst van de baby altijd alle aandacht gaven.

Bron: Hondenschool 't HOS
www.dogweb.nl